Barnefordelingssaker: En guide for foreldre

Når man som foreldre bestemmer seg for å gå hver sin vei, kan en av de mest utfordrende aspektene være å finne en god løsning for felles barn. Dette er en følelsesladet prosess, der hensynet til barnets beste står sentralt. I denne artikkelen vil vi utforske reglene og hovedtrekkene i saker om barnefordeling. Du kan lese mer om økonomisk oppgjør ved skilsmisse og samlivsbrudd her.

 

Foreldreansvar, fast bosted og samvær

Foreldreansvar refererer til rettighetene og pliktene foreldre har overfor sine barn. Dette inkluderer beslutninger om barnets daglige liv, utdanning, helse og andre viktige aspekter. Foreldreansvaret deles vanligvis mellom foreldrene, uavhengig av om de bor sammen eller ikke.

Fast bosted angir det stedet der barnet hovedsakelig bor. Dette kan være hos den ene eller begge foreldrene, avhengig av hva som er avtalt eller bestemt av retten.

Samvær refererer til den tiden barnet tilbringer med den forelderen som ikke har fast bosted. Dette er et viktig element i barnefordelingssaker for å sikre at barnet opprettholder et meningsfylt forhold til begge foreldrene.

 

Enighet vs. rettslig tvist

Ideelt sett bør foreldre prøve å komme til enighet om samvær og hvor barna skal bo fast. Dette gir foreldrene større kontroll over prosessen og fremmer et godt foreldresamarbeid. Ved samlivsbrudd bør foreldrene henvende seg til sitt lokale familievernkontor for å få hjelp av en mekler til å bli enige om hvor barnet skal bo og samvær. Alle som har barn under 16 år plikter å gjennomføre mekling på familievernkontoret, hvor de kan få hjelp til å bli enige om en avtale. Meklerens rolle er å hjelpe foreldrene å komme til enighet, men mekleren kan ikke bestemme hvilken løsning som er best, det er utenfor deres mandat.

Det er imidlertid ikke alltid mulig å komme til enighet, og i tilfeller der foreldrene ikke kan enes, kan det bli nødvendig å ta saken til retten.

 

Foreldretvist for domstolene

I noen tilfeller er eneste løsning å ta saken til domstolene. Et vilkår for å reise sak for domstolene er at foreldrene kan legge frem en gyldig meklingsattest fra familievernkontoret. En meklingsattest er gyldig inntil 6 måneder.

Foreldretvister i domstolene starter med såkalte saksforberedende møter. Her møter partene med sine advokater, sakkyndig psykolog og dommeren. I disse møtene skal dommeren forsøke å mekle frem en løsning mellom partene. Dersom partene kommer til enighet, kan man inngå rettsforlik som er like bindende som en dom fra retten.

Barnets beste

Blir partene derimot ikke enige i saksforberedende møte, kan saken gå videre til hovedforhandling og dom. I Norge er hovedprinsippet i barnefordelingssaker at avgjørelsen skal være til barnets beste. Dette prinsippet reflekteres i barneloven, som er den sentrale loven som regulerer forholdet mellom foreldre og barn. Hva som er til barnets beste beror på en konkret helhetsvurdering i hver enkelt sak, og dommeren vil blant annet ta hensyn til:

  1. Barnets alder og ønsker: Eldre barns ønsker blir ofte tatt mer i betraktning, men retten vurderer alltid hva som er til det beste for barnet.

  2. Tilknytning til hver forelder: Barnets emosjonelle tilknytning til hver av foreldrene blir hensyntatt. Dette tillegges betydelig vekt ved små barn.

  3. Omsorgsevne: Retten vil vurdere hver forelders evne til å gi omsorg, støtte og veiledning til barnet. Både emosjonell og materiell omsorgsevne er relevant.

  4. Best mulig samlet foreldrekontakt: Evnen til å samarbeide, skjerme barnet fra foreldrenes konflikt og fremme et sunt foreldresamarbeid med den andre forelderen vil bli vektlagt i stor grad. Det er en grunnleggende rettighet for barnet å ha kontakt med begge foreldrene.

  5. Status quo: De negative sidene ved å flytte barnet tillegges også vekt. Her er det relevant om barnet har søsken, sterk tilknytning til nærmiljøet og venner.

 

Konklusjon

Saker om barnefordeling er komplekse og følelsesladet. Det kan i seg selv være krevende å stå i en slik prosess, og ofte er det en ekstra byrde å skulle navigere regelverket alene. Med hjelp fra en erfaren advokat kan foreldre legge grunnlaget for en stabil og kjærlig oppvekst for barna, selv når familiens struktur endres. Det er viktig å velge en advokat som forstår de sensitive dynamikkene i barnefordelingssaker, og som kan gi nødvendig støtte underveis. En erfaren advokat kan hjelpe deg både utenfor og i domstolene, og det kan derfor være lurt å kontakte en advokat tidlig i prosessen.

Dersom du oppfyller de økonomiske vilkårene kan du ha rett på fri rettshjelp/ fri sakførsel i saker om barnefordeling. 

Vi i Rede Advokater har lang erfaring med saker om barnefordeling og vi evner å se sakens helhet. Ta kontakt med oss for en forståelsesfull og kompetent vurdering av din sak.

Sarah-Helmine Stokke

Sarah-Helmine har erfaring med tvisteløsning, forhandlinger og prosedyre. Hun jobber hovedsakelig med arbeidsrett, men har også erfaring innenfor strafferett, familierett og kontraktsrett. Sarah-Helmine behersker spansk og bistår spansktalende klienter.

https://www.redeadvokater.no/menneskene/sarah-helmine-stokke
Forrige
Forrige

Arbeidstid og minstelønn i transportsektoren 

Neste
Neste

Innleie av arbeidskraft – muligheter og begrensninger