Problemstillinger som oppstår ved skilsmisse og samlivsbrudd

1.       Innledning

 

Flere ekteskap ender i skilsmisse. Når det skjer, kan det oppstå flere praktiske spørsmål, blant annet knyttet til det økonomiske oppgjøret. Nedenfor vil noen av disse problemstillingene gjennomgås.

 

 

2.       Separasjon og skilsmisse

 

Ektefeller som ønsker å gå fra hverandre kan søke om separasjon. Det er ikke et krav om at man er enig om dette, det er tilstrekkelig at kun den ene ønsker separasjon. Søknaden sendes til Statsforvalteren. I separasjonstiden er man fremdeles formelt sett gift, og man kan derfor ikke gifte seg på nytt.

 

Når man har vært separert i ett år, kan man søke om skilsmisse. Man kan søke om skilsmisse uten å ha vært separert først dersom man har bodd fra hverandre minst to år, og er enige om at dette er samlivsbrudd. 

 

 

3.       Internasjonale forhold

 

Hovedregelen etter norsk internasjonal privatrett er at formuesforholdet mellom ektefellene reguleres av retten i det landet ektefellene hadde sitt første felles domisil etter ekteskapsinngåelsen. Felles domisil betyr i hovedsak at ektefellene må ha hatt samme bopel.

 

Etter norsk rett kan også ektefellene inkludere formue og gjeld utenfor Norge i det økonomiske oppgjøret ved samlivsbrudd, i motsetning til mange andre land. Dette betyr at man kan få på plass et fullt og endelig oppgjør mellom partene etter norske regler.

 

 

4.       Det økonomiske oppgjøret

 

Det økonomiske oppgjøret reguleres av ekteskapsloven (el.) kap. 12. Hovedregelen er at alle eiendeler og formue ektefellene hadde på skjæringstidspunktet er gjenstand for likedeling med fradrag for gjeld. Skjæringstidspunktet er tidspunktet da begjæring om separasjon eller skilsmisse kom inn til Statsforvalteren, eller da samlivet ble brutt dersom dette skjedde først.

 

Et praktisk viktig unntak fra likedelingsprinsippet, er reglene om skjevdeling. Disse innebærer at det man enten brakte med seg inn i ekteskapet eller har mottatt i gave eller arv underveis i ekteskapet, kan holdes utenfor delingen. Det er den som krever unntak fra likedeling som må sannsynliggjøre at man har et skjevdelingskrav.

 

Eventuelle krav partene har mot hverandre som har oppstått etter skjæringstidspunktet og frem til endelig skifteoppgjør blir en del av et pro/contra-oppgjør. Et praktisk eksempel er at den ene ektefellen blir boende i partenes felles bolig og alene betaler ned på lån og renter på boliglånet. Her bør man være oppmerksom på at den andre ektefellen kan kreve markedsleie fra ektefellen som blir boende i felles bolig.

 

 

5.       Spørsmål knyttet til barn(a)

 

Dersom partene har felles barn, kan det oppstå spørsmål om samværsrett og barnebidrag. Det er viktig å merke seg at barnas beste alltid har høyeste prioritet i disse sakene. Sak om barnefordeling, herunder fast bosted og samvær, reguleres av barneloven. Den forelderen barna blir boende hos kan kreve barnebidrag fra samværsforelderen. NAV kan beregne og kreve inn barnebidrag.

 

Ved samlivsbrudd bør foreldrene henvende seg til sitt lokale familievernkontor for å få hjelp av en mekler til å bli enige om hvor barnet skal bo og samvær. Dersom partene ikke blir enige i en slik mekling, bør en ta kontakt med advokat for å avklare om det skal tas ut en stevning i saken. Stevning må i så fall tas ut innen seks måneder etter meklingen. En advokat vil hjelpe deg gjennom den rettslige prosessen, herunder vurdere om retten bør oppnevne en sakkyndig psykolog til å foreta en utredning i saken.

 

 

6.       Rådfør deg med en advokat

 

En skilsmisseprosess kan være tung å stå i og er ofte preget av sterke følelser. Det kan være en ekstra byrde å i tillegg skulle navigere seg gjennom rettsreglene og alle spørsmålene alene. Å rådføre seg med en erfaren advokat kan ofte være til stor hjelp i en slik prosess, og bidra til at man kan komme til en riktig og rettferdig løsning for begge parter.

 

Dersom du oppfyller de økonomiske vilkårene kan du ha rett på fri rettshjelp i saker knyttet til samlivsbrudd og skilsmisse, samt saker om barnefordeling.  

 

Vi i Rede Advokater har lang erfaring med saker om skilsmisse og barnefordeling og vi evner å se sakens helhet. Ta kontakt med oss for en forståelsesfull og kompetent vurdering av din sak.

Sarah-Helmine Stokke

Sarah-Helmine har erfaring med tvisteløsning, forhandlinger og prosedyre. Hun jobber hovedsakelig med arbeidsrett, men har også erfaring innenfor strafferett, familierett og kontraktsrett. Sarah-Helmine behersker spansk og bistår spansktalende klienter.

https://www.redeadvokater.no/menneskene/sarah-helmine-stokke
Forrige
Forrige

Innleie av arbeidskraft – muligheter og begrensninger

Neste
Neste

7 tips når du skal selge bolig i Spania