Får datteren tilbake - vant mot barnevernet

Marerittet startet for mor og datter en kveld våren 2023, da mor ble offer for grov vold fra barnets far. Dette medførte at datteren måtte ringe politiet for å hjelpe mor. Politiet og barnevernet rykket ut, men i stedet for å hjelpe dem besluttet barnevernet akuttvedtak. Begge foreldrene ble ilagt besøksforbud mot barnet, og datteren ble til slutt tatt fra mor ved omsorgsovertakelse. Dette ble starten på en lang kamp mot barnevernet, der både mor og datter opplevde klare brudd på deres menneskerettigheter.  

Et vedtak om omsorgsovertakelse innebærer et stort inngrep i barn og foreldres rett til familieliv etter EMK art. 8 og Grl. § 102. Det er derfor fastslått av EMD at omsorgsovertakelser bare kan besluttes helt unntaksvis.

Vurderingen må ta hensyn til barnets beste, som er et grunnleggende hensyn i alle saker som gjelder barn. Dette følger av Grl. § 104, BK. art. 3 og bvl. § 1-3. Barnet har også en grunnleggende rett til å bli hørt, herunder at dets mening vektlegges i alle saker som gjelder dem, jf. bvl. § 1-4.

Et så inngripende tvangstiltak som omsorgsovertakelse krever dessuten at barnevernstjenesten har foretatt nødvendige undersøkelser i saken, både hva gjelder foreldrenes omsorgskompetanse og anvendelsen av hjelpetiltak etter bvl. § 3-1. Barneverntjenesten plikter også hele tiden å arbeide for en gjenforening mellom barnet og foreldrene, som lovfestet i bvl. § 8-3 og gjentatt i de mange fellende EMD-dommene mot Norge.

I denne saken fortalte datteren konsekvent at hun ønsket å bo med mor, og at mor aldri hadde utsatt henne for vold. Dette fortalte hun gjentatte ganger til barnevernet, til talsperson i barnevernsnemnda, til familiemedlemmer, til lærere og til den sakkyndige i forbindelse med tingrettsbehandlingen. Til tross for at datteren er nesten 14 år gammel, hørte ikke barnevernet på henne.

Datteren hadde vært vitne til en svært traumatisk voldshendelse, og hadde behov for å få bearbeidet dette. Hun hadde behov for ro, omsorg, stabilitet og trygghet. I stedet besluttet barnevernet omsorgsovertakelse, noe som resulterte i at datteren ble flyttet rundt til fire ulike familier på under ett år. Mor uttrykte gjentatte ganger at datteren behøvde hjelp og noen å prate med. Likevel fikk ikke datteren den oppfølgningen hun sårt trengte, og som barnevernet pliktet å gi henne.

Mor ble også totalt oversett av barnevernstjenesten. All utredning av mors omsorgskompetanse var bygget på andres uttalelser. Barnevernstjenesten formidlet ikke samværsplan til mor, og mor ble heller ikke informert om noen tilbakeføringsplan før behandlingen i tingretten ett år etter at datteren ble tatt fra henne.

Ved tingrettsbehandlingen ba vi om å få oppnevnt en sakkyndig. Den sakkyndiges uttalelser var tydelige: Til tross for manglende oppfølging eller veiledning fra barnevernet, ble det slått fast at mor var en god omsorgsperson for datteren. Samtlige samvær mellom mor og datter viste en sterk og trygg relasjon, der mor så barnets perspektiv, var følelsesmessig påkoblet, og ga god emosjonell støtte.

Det var satt av tre dager i tingretten, men barnevernet trakk saken første rettsdag. Denne uken kom dommen: datteren får endelig komme tilbake til mor! Vi gratulerer mor og datter med klar seier i tingretten, og for å ha holdt ut i den tøffe prosessen de har vært gjennom.

På grunn av barnevernets fullstendige svikt i oppfølgning av mor og datter, herunder manglende arbeid mot gjenforening, oppfølgning og vektlegging av barnets mening, har familien opplevd klare brudd på deres menneskerettigheter. Dette er noe vi ser svært alvorlig på. Derfor har vi sendt en klage til Statsforvalteren, som nå har besluttet å undersøke saken gjennom tilsyn.

Denne historien er dessverre bare en av mange som belyser de feilene som kan skje i vårt barnevernssystem. Det er på tide at barnevernet på alvor lytter til familiene som rammes, følger dem grundig opp og jobber for å sikre at alle avgjørelser som treffes faktisk er til barnets beste.

Mor var representert ved advokat Lina K. Smorr og advokatfullmektig Rebekka Ravn Pedersen.  Advokatene i Rede har god erfaring med barnevernssaker. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har opplevd å bli fratatt omsorgen for ditt barn!  

Rebekka Ravn Pedersen

Rebekka arbeider hovedsakelig med arbeidsrett, på både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt barne- og familierett, herunder i forbindelse med økonomisk oppgjør etter samlivsbrudd.

Hun jobber også med strafferett, både som bistandsadvokat og forsvarer. Som bistandsadvokat bistår Rebekka jevnlig fornærmede utsatt for seksuelle overgrep og mishandling i nære relasjoner. Hun har også god erfaring med å bistå fornærmede barn og ungdom i avhør på Barnehuset. Som forsvarer arbeider hun blant annet med saker knyttet til voldslovbrudd, tyveri, ran, narkotika og økonomisk kriminalitet. 

Rebekka påtar seg ellers tvistesaker innenfor de fleste rettsområder, herunder innenfor entrepriserett, kontraktsrett, erstatningsrett og ved brudd på menneskerettigheter.

https://www.redeadvokater.no/menneskene/rebekka-ravn-pedersen
Neste
Neste

Skatt ved salg av bolig i Spania